yukarı çıkalım mı?

7 Eylül 2019 Cumartesi

Okuma Listesi



 Ağustos Ayında Okuduklarım 
Kirpinin Zarafeti-Muriel Barbery 

Kitap, blogger arkadaşım olan Dilekçe tarafından hediye edilmişti.Kitapta üç ana karakter var.
 Kapıcılık işi ile geçinen Renee Michel, oldukça farklı bir kişiliğe sahip. Göz önündeki hayatında sıradan bir kapıcı. Sanat, felsefe, sinema konusunda engin bilgilerini, izlememesine rağmen sürekli açık kalan televizyon vasıtasıyla tüm apartman sakinlerinden saklamayı başarıyor. 


Paloma Josse.. İntihara meyilli 12 yaşında akıllı ve zeki bir kız. İçinde bulunduğu durumların analizini aktardığı bir günlük yazıyor. Ve son olarak bu iki karakterin yaşadığı binaya taşınan Japon asıllı Ozu ile üç karakterin hayatındaki kesişme ile güzel bir dostluk kurulmuş oluyor. Felsefe, sanat, sınıf farklılıkları üzerine okuması oldukça keyifli bir kitap..


Gör Beni-Azra Kohen

Benim için oldukça farklı bir deneyim oldu. Kitap içeriğinde yer yer müzik önerileri, tarihsel anekdotlar ve araştırılacak yeni bilgilerin varlığı iyice kitaba çekti diyebilirim.
Cumhuriyetin yeni kurulduğu dönemlerde ,ülkeden gönderilen yüz elliliklerden olan Sadrazam'ın oğlu Selim ve bir diğeri de İzmir'de Yunanlılar ile birebir savaşıp ülkesini korumaya ant içmiş güzeller güzeli Ülkü.. İstanbul'da kesişen aşk hikayesi. Sınıf ve siyasi görüş farklılıklarına rağmen sarmaşık misali büyüyen güzide bir aşk.. 
Kitabı ne kadar beğenerek okumuş olsam da bazı kısımlarında keskin geçişler vardı ve bazı konular  atlanmış ya da önemsenmediği için devamı getirilmemiş. Bir bütün olarak ele alınca oldukça eksiği var diyebilirim. Keşke yazar tarafından biraz daha özenli ve bütün olarak değerlendirilseymiş.

Pandora'nın Reçetesi- James Sheridan 

James Sheridan, Amerikan hükümeti için bir süre sözleşmeli pilot olarak çalıştı. Miami ve Küba,Havana arasında halen gizemini koruyan diplomatik postalar/mektuplar taşıdı ve bu görevler sırasında öğrendikleri, hayatını sonsuza dek değiştirdi.

Gerçek: Yetmişlerin sonlarında küçük bir grup doktor, sağlık teşkilatının derinliklerinde gizli "beşinci bir kol" oluşturdular. Kendilerini İkinci Düşünce Örgütü olarak adlandırdılar.
Uyarı: Kasvetli gerçeklere maruz kalmak üzeresin.
Tıpkı Da Vinci şifresi gibi, sadece kilisenin yerine büyük ilaç firmasını koyun!
-Orange Appeal Magazine-

Hikayenin ardındaki gerçekleri gördükçe kendinizi lunaparktaki hız treninde
hissedeceksiniz. Şiddetle tavsiye edilir.
-USA Book News-

Daha önce bir kitabın yasaklanmaması için binlerce dilekçeyle başvuru
yapıldığı hiç görülmemişti.
-American Library Association-

Problem, çözümün kendisi ise
Hangi tarafta yer alırsın?
(Tanıtım Bülteninden)

Genç bir yazarın hayatı gazeteci olduğunu ve kardeşinin ona gizli bir not bıraktığını iddia eden bir kadınla tanışmasıyla oldukça farklı bir hal alacaktır. Ve hükümetin de gizli bilginin yayılmasının engellemek için devreye girmesi ve bu ikiliyi kovalaması, sıkı takibe almasıyla heyecanı doruklarda yaşatan bir kitap.. Kanserin tedavisi var mı? Varsa neden bu bilgi gizleniyor..Muhakkak okumanız gereken ender kitaplardan ...

Bir Nefeste Dünya Tarihi-

Dünya tarihini kronolojik sıralamaya koyarak anlatan bir kitap. Ancak ayrıntılı bilgi arayanlardan ziyade her şeyden az çok bilgi sahibi olsam yeter diyenlere hitap eden bir kitap. Ben çok beğendiğimi söyleyemem. Alelacele yazılmış edası var. Oysa yazılırken, "ne yazalımdan "ziyade "ne yazmayalım" konusu sorun olmuş ama bilemem tabi..

Sırça Köşk-Sabattin Ali
 Sabahattin Ali’nin çarpık düzeni ve iktidar sahiplerini eleştiren öykü ile masallarını bir araya getirildiği her kitaplıkta bulunması ve okunması gereken kitaplardan..

Akra'da Bulunan El Yazması- Paulo Coelho

Savaş zamanı yaklaşmaktadır ve herkes  Kıpti denilen bilgini dinlemek üzere ateş başında toplanmıştır. Soruların peşi sıra verilen cevaplar ile yeri gelir mutlu olunur  yeri gelir kor ateşi oturur yüreklere..
Verilen dersler ve içerik olarak güzel olsa da anlatım açısından beni epey sıkan kitaplardan. Oysa Coelho'nun kitaplarını oldukça severim..

12 yorum:

  1. Sırça Köşk, S. Ali'nin en beğendiğim kitaplarından biriydi. Kirpinin Zarafeti'nin filmi çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film olayını duymamıştım izlemeli en kısa zamanda :)

      Sil
  2. Sırça Köşk ve Akra'da Bulunan El Yazmasını okudum. Coelho'nun kitabı hakkındaki düşüncelerimiz aynı, beni de biraz sıkmıştı. Kirpinin Zarafeti de okumak istediklerim arasında. Diğerlerini de not ettim, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  3. kirpinin zarafeti ilgimi çekti. pandora da çekmedi ama sen önemli deyince çekti. aldım listeye bakalıms :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Da Vinci şifresi tarzını seviyorsan belki bunu da sevebilirsin :)

      Sil
  4. Kirpinin Zarafeti-Muriel Barbery

    Benimde dikkatimi çekti

    YanıtlaSil
  5. kirpinin zarafeti ne tatlı bi kitap adı, ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım içeriği de ilgini çeker ve seversin :)

      Sil
  6. İlk kısımlar biraz sıkabiliyor, doğrudur.

    YanıtlaSil