yukarı çıkalım mı?

26 Ağustos 2015 Çarşamba

Hayvan Çiftliği George Orwell Roman Yorumu



Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba..
Kitap yorumlarıma kaldığım yerden devam ederim diye düşünürken oldukça geç kaldığımın farkına vardım. Bugün sizlere George Orwell'ın muhteşem kitabından bahsedeceğim..

Kitabın Adı: Hayvan Çiftliği
Kitabın Yazarı: George Orwell
Kitap Sayfa Sayısı: 152
Kitap Yayınevi: Can
Basım Sayısı: 43
Çeviri: Celal Üster

"O Bir Peri Masalı" korkunç sonla biten..


Orwell basit görünen ama içi gerçek dünyayı kapsayan kitapları yazan ve yazıldığı zamandan geleceğe ışık tutabilen bir yazar. Yazarla "1984" adlı kitabı ile tanıştığım için bunu açık açık söyleyebilirim. Özellikle dönemin çalkantılı olayları içerisinde, o günlere tanıklık eden birisi olduğunu  kitaplarında  açıkça görebilirsiniz. Keşke her şey bu kadar gerçek olmasaydı denilecek cinsten gerçekler..

Hayvan Çiftliği'ne gelecek olursak, kitap 1984 kadar birebir anlatımları içermiyor demek isterim. Yani bir sürü benzetme, farklı anlatımlar ve farklı nesnelere  aktarım yaparak olaylar anlatılmak istemiş Orwell. Mesela Napoleon adlı içten pazarlıklı şeytan Domuz kılığındaki iblis Stalin olmasın? Ya da  Foxwood Çiftliği'nin sahibi Bay Pilkington, kapitalistlerin kralı İngiltere; Pinchfield sahibi Bay Frederich de  Nazi Almanya'sının Führeri olmasın ?

Beylik Çiftliği'nin sahibi  Bay Jones, zor  şartlar altında çalıştırıldığını öne süren çiftlik hayvanlarının ayaklanması ile çiftlik sınırlarından def edilir. Napoleon adlı iri domuz sayesinde savaşın kazanıldığını ve artık rahat edeceklerini düşünen hayvanlar  zamanla büyük bir yanılgı içerisinde olduklarını anlar. Buhranlı ve sıkıntılı günler kademeli bir artışla devam edecektir. İnsanlar ile alışveriş yasaktır ancak bu yasak neden ve nasıl çiğnenir? Domuzlar neden zamanla o kötü iki ayaklı mahluklara dönüşür? 

Orwell'in Hayvan Çiftliği olarak isimlendirmesi de büyük bir metafordan başka bir değil. Dünya bir çiflik, insanlar hayvan.. Çiftlik sahipleri  ise hükümetler. Çünkü çiftçiler asla çiftlik hayvanlarının çıkarlarını düşünmez. Düşünecek oldukları başka şeyler vardır. Mesela sabah uyandıkları zaman aynadaki yansımaları gibi..

Okunması gereken bir kitap ve bir göz atın derim ..

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.
Hoşça kalın :)

Göçebe..

Not: İkinci bloğumda okunmayı değer bulacağınız bir şeyler olabilir mesela Tıkla ve Gör  :)
Ya da bundan önceki paylaşmım.. Konuşmadan Anlatmak Uzun Sürüyor :)

18 yorum:

  1. Harika bir anlatım olmuş İnci... <3
    Okumuştum uzun yıllar önce, şimdi senin yazınla bir kez daha üzerinden geçmiş oldum ve karakterleri hatırladım. Ustalıklı bir büyüklere fabl'dı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir fabl ki bir ömür silinmek aklımızdan..
      Çok teşekkür ederim Kahve Yanı'm ::*
      Diğer kitaplarına da bakacağım, söz verdim kendime :)

      Sil
  2. Merhaba hoşgeldiniz güzel bir anlatım olmuş emeğinize sağlık okumak lazımmış devamını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sessizkaldım, umarım siz de memnun kalırsınız :)

      Sil
  3. gayet güzel anlatmışsın
    bir türlü fırsat bulamadım bunu okumaya :\
    Hariki Murakami'nin Uyku adlı kitabı cıktı, onu tavsiye edebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sen de okur ve beğenirsin :)
      Bahsettiğin kitabı araştırdım da en can alıcı noktası sanırım fiyatı. Herkes fiyatından dem vurmuş. Elimdekiler bitsin sıra ona da gelecek :)

      Sil
    2. huhuuu yeni yazılar neredee

      Sil
    3. durumlar karışık .. ilham da gelirse belki birkaç haftaya gelebilir :)

      Sil
  4. çok guzel yazmiisin Incim, kalemine saglik, bu kitapla ilk kez Anadolu lisesi yillarimda inglizcesini okumustum, zorunlu olarak baslamis buyuk bi zevkle bitirmistim opuyorum kocaman gunun guzel gecsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sultancığım, ben anca okuyabildim. Zamanla kitap zevkleri değişiyor haliyle. Senin de günün ailenle birlikte musmustlu geçsin inşallah :*

      Sil
  5. sahiden de çok çok iyi bu yaa. kıskandıklarımdan yani bazen deriz yaa bu kitabı neden ben yazmadım kiii diyee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünce yapısını kıskanıyorum ben de. Oldukça gerçekçi, yalın bir o kadar da örtülü anlamlar var. Yazılan kitaplar yazılacak kitaplara ilham olup daha iyi eserlerin babası olabilir. Belki de zamanı gelmiştir Deep :)

      Sil
  6. Iyi okumalar. Özellikle son zamanlarda herkes Okuduğu için benim de Gözüme Gözüme batmaya başladı orwel Kitapları. Özellikle 84 Kitabı'nı acayip merak ederken dıger sistem Eleştirisi içeren Kitaplarını da okumadan kalmamak gerek. Bazen yasaklar insana anlatmak istedigi şeyi daha farklı yollardan gösterme çabasını getirmiş ve bu da sanatı biraz daha hareketlendirmiş bence. Orwelın yasadıgı dönem ve hayat hıkayesini de meraknediyor ve hepsini kombinleyerek bir okuma sürecine girmek istiyorum. Yazınız için teşekkürler. Ellerinize emeğinize saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir kişilik farklı bir anlatım tarzı var. 1984'ü de çok seveceksiniz bence. İlk okuduğum romayı oydu.Hoşça kalın :)

      Sil
  7. 1984’ü okudum. Bunu okumak daha kısmet olmadı. Baskıdan dolayı hayvanlar üzerinden yaşananları anlattığı söylenir.

    YanıtlaSil
  8. Listemde yer alan kitaplardan birisi. Fakat kütüphanede bir türlü rafta bulamıyorum. Şu sıralar epey popüler. :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daima güncel ve etkin kalacak bir kitap, umarım kitabı tekrar satın almak zorunda kalmazsınız..

      Sil