yukarı çıkalım mı?

14 Ocak 2015 Çarşamba

1984 - George Orwell | Kitap Yorumu

1984


Celal Üster’in kitabı tekrar çeviri yapması ve güncelliğini yitirmeden okuyucu ile buluşturması güzel bir fikir. Bazı ufak tefek imla hataları gözümden kaçmadı değil. Belki küçük bir ayrıntı olmasına rağmen benim canımı sıkan bir ayrıntı nedense.


Kitap anlatımı ise herkesin anlayabileceği bir şekilde, sıkmayan ve akıcı bir şekilde kaleme alınmış. Sıradan ve sıkıcı bir politika içeriği olan bir kitap değil. Ayrıca güncelliğini her dönem sürdürebilecek ve yaşanmış ve yaşanması olası olan politik gerçekleri anlatıyor olması ile ilgimi çeken bir kitap olmuştur.

Büyük bir kaos. İnandığınız her şey günden güne değiştiriliyor. Değiştirilmemiş gerçekliğiyle kabullenilmiş bir görüntü çiziliyor. Geçmiş değiştirilebilir mi? Bu sorunun cevabını bir süre mantık çerçevesinde oturtmaya çalışıyorsunuz. Ancak tarihin bile saptırılarak yalan yanlış bir şekilde dikte ettirilmesine herkes boyun eğiyor. Boyun eğdikleri yalanların bir başka gerçeğin ardında saklandığını uslarından silerek.. İnançlar sürekli değişiyor. Parti her zaman haklıdır. İnsana ait tüm zevkler, yaşama arzusu, cinsellik, tüm duygular hükümetin sarsılması için yeterli bir sebep. Ki bu yüzden düşünce suçu bu distopyada tek ve en büyük suç. Sistemin sana ön görüldüğü yapay, kısıtlanmış, sürekli takip edilmek zorunda olduğun yaşamı sürdürmek zorundasın. Ta ki buharlaştırılana kadar.


Dinlediğiniz müziklerin ve okuduğunuz kitapların duyarsız ve duygusuz bir makine tarafından yazıldığını biliyor olsanız ne düşürdünüz? Savaşların süregelme nedenlerini, neden açlık sınırında yaşamaya mahkum insanların olduğunu, iki kere ikinin neden sistemde süregelen değişimden payını alıp partinin fikirlerine ve çıkarlarına göre değiştiğini merak ediyorsanız okumanız gereken bir kitap olduğu kanısındayım. İnandığımız gerçekler gerçekliği mi yansıtıyor yoksa yalanlardan doğurtulmuş sahte gerçekler mi? Kısaca okuyun ve okutturun..

Elimden geldikçe kitap yorumlarına da yer vereceğim bloğumda..
Hoşça kalın..
Göçebe | İnci

9 yorum:

  1. Ben bir blogu zor idare ederken 2 blog :)))) helal olsun...Burayı da takipteyim.Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Aynı anda okumuşuz demek, bende blogumda Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'ten bahsettim :)
    Çok vurucu bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Yeşim. Merak ettiğim bir kitaptı ve bir arkadaşın hediyesi olunca daha bir anlamlı oldu benim için. Sırada Hayvan Çirfliği olacak büyük ihtimal. En kısa zamanda almalı..

      Sil
  3. Bu blog da sizinmiş ne güzel :) Harika... Aslında ben de kitap ve makyajı ayırsam mı diye çok düşünüyorum ama karar veremedim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu blogta bana ait. Her ne kadar zor olsa da ayrı yazmayı tercih ediyorum. Ancak google hesabında yazılarım yine birleşiyor. Nasıl başlamışsan öyle gitmelisiniz bence. Sonra işler karışabilir :D

      Sil
    2. Tamam bu tavsiyeye uyacağım sanırım :)

      Sil
  4. 1984 filmini izlemiştim. Çok da beğenmiştim. Keşke önce kitabını okusaymışım. :)

    YanıtlaSil